zaterdag 27 februari 2016

DJOEL

Hallo allemaal!!!
Hier in Suriname is alles nog steeds dik in orde! We amuseren ons te pletter en vergeten daarnaast niet om voor school te werken ;).

Maar na zonneschijn komt in Suriname regen, want het is hier nu de kleine regentijd. Dit wil zeggen dat het nog steeds heel warm is maar dat het regelmatig regent, en met regen bedoel ik VEEL regen. Dit heeft Atreyu helaas aan de lijve mogen ondervinden :D. Op de foto lijkt het misschien niet zo maar ik kan je verzekeren dat hij kletsnat was.
Dinsdag en woensdag was het weer tijd om naar Stichting Buurtontwikkeling te gaan. Dinsdag waren er niet veel kinderen door de regen. Scholen gaan hier namelijk vaak niet door als het hard regent omdat scholen dan onder water lopen. De kinderen dachten dus dat de bijles ook niet doorging.
Woensdag waren de meeste terug op post. We waren vroeger klaar dan gedacht hebben met de kinderen nog een spel gespeeld 'djoel'.
Het spel zelf is eigenlijk vrij simpel je hebt 2 teams van 4 spelers. Je speelveld bestaat uit 4 vakken waarvan de lijnen zichtbaar moeten zijn, wij hadden ze in het zand getekend. De ene ploeg heeft als doel het speelveld over te steken en terug te rennen. Wanneer één iemand van je team hierin slaagt heb je een punt en mag je nog eens. Het andere team moet er echter voor zorgen dat het team er niet in slaagt om over te steken. Zij bewaken het veld, maar mogen enkel op de lijnen staan, en ieder heeft een lijn je mag dus enkel op je eigen lijn lopen. Als je er in slaagt een speler van het andere team te tikken dan wisselen de teams om en mag het andere team de oversteek wagen. De vakken zijn ook niet voor niks, als je met 4 spelers bent is het niet toegelaten om met meer dan 2 spelers van je eigen team in een vak te staan. Gebeurd dit wel dan wisselen beide teams ook om. Eerst hebben we gekeken hoe het spel juist in elkaar zat en daarna konden we het natuurlijk niet laten om te laten uitdagen door de kinderen. Vol zelfvertrouwen en met de nodige tactiek begonnen we eraan. Maar wij moesten niet tegen de kindjes spelen aan welke we bijles geven, nee wij moesten het opnemen tegen de grote jongens. Dit zorgde aan beide kanten voor de nodige hilariteit. Heeft heeft dus niet lang geduurd voordat we waren verloren. Maar hé we hebben het geprobeerd!



Donderdag was het een feestdag hier in Suriname dus hebben wij ervan geprofiteerd om nog wat voor school te werken. In de namiddag kwam Astrid (ook een student aan Arteveldehogeschool die hier op Erasmus is mar waarvan haar familie hier woont) zelfgemaakte pom van haar mama brengen. Typisch Surinaams en natuurlijk weer overheerlijk! Pom is een soort ovengerecht gemaakt met een speciaal soort wortel die geraspt wordt en samen met andere groenten en kruiden bereid word. Dit geheel gaan dan in de oven. We hebben letterlijk de ovenschaal helemaal leeg gegeten met de korstjes aan de zijkant erbij!

Vrijdag was het voor mij weer gewoon back to life, een nieuwe stage dag bij de thermen. Maar vandaag was anders vandaag mocht ik zelf in de stoel gaan zitten om me te laten verwennen, eindelijk werd mijn haar gekleurd :D En OEF het is helemaal gelukt!!
 Vandaag is het zaterdag, deze voormiddag stond er niet veel op het programma maar deze namiddag wel! Deze namiddag/avond/nacht gaan we uit. Er is een poolparty bij een hotel hier niet ver vandaag en daarna is er een after party. Zondag nog een dagje uit kateren en maandag kan een nieuwe week alweer beginnen.
Wat gaat het snel!!

Tot snel xx
Eline

woensdag 24 februari 2016

STAGE EN UITSTAPPEN ....

HALLO allemaal.
Druk druk hier in Suriname. Mijn programma zit goed vol en geen enkele dag is zoals een andere. Maar dit wil ook zeggen dat het met mij heel goed gaat! Ik vind het hier heel leuk en heb echt niet het gevoel dat ik hier al een maand zit!! Want ja jullie weten het misschien nog niet maar ik zit hier al een maand. Als ik terug kijk op de afgelopen maand heb ik dingen gedaan die ik nooit dacht te doen in mijn leven. Dingen die mij afschrikte maar die me nu wel intens gelukkig maken. Iets wat ik zeker niet ga missen als ik terug thuis ben zijn al de muggen. Ik heb de muggen beten ondertussen eens geteld en op mijn benen heb ik er meer dan 30. Dus wanneer ik terug kom laat ik de muggen gewoon hier :D.
We zijn het weekend van 13 en 14 februari naar het binnenland getrokken. Tijdens deze trip was onze eerste stop aan Bergendal. Dit is een plek op een uur rijden van Paramaribo. Hier hebben we met kabelbanen over de Suriname rivier geroetsjt!!! Echt een FANTASTISCHE ervaring!!!



Daarna zijn we doorgereden naar het stuwmeer in Suriname. Hier zijn we met een bootje naar een eiland gevaren. Hier hebben we een lunch gekregen en konden we zwemmen. Daarna zijn we nog op piranha's gaan vissen, maar we hebben er geen kunnen vangen, dan toch geen echte visser :D.










 Daarna zijn we doorgereden met het busje naar Brownsberg. Hier begon onze jungle tocht echt. De weg was zeer hobbelig voor 11km. Onze maag was dus goed dooreen geschut zoals de rest. Bij aankomt hebben we onze hangmatten geïnstalleerd, ja je leest het goed we hebben dat weekend in hangmatten geslapen. Ik kan je zeggen een hele ervaring maar geef mij toch maar een bed. Daarna hebben we lekker Surinaams gegeten zoute soep, heeeel lekker. Hierna trokken we de jungle in voor een nachtwandeling opzoek naar allerlei enge, vieze, harige, ... beesten. Echt iets voor mij dus... NOT. Na anderhalf uur wandelen hadden we gezien: een slang, een veel te grote spin en een gifkikker. Ik was al lang blij dat we geen vogelspin hadden gezien.
Bij terugkeer aan ons hangmattenkamp was ons dessert klaar, bakabana. Dit is een Surinaamse specialiteit, het is gebakken banaan met een soort deeg er rond, heel lekker.


De volgende dag stond een wandeltocht van 4km op het programma naar de leo-vallen en de irene-vallen. Dit zijn watervallen aan de rand van Brownsberg. Dit betekend eerst een wandeltocht door de jungle naar beneden maar daarna natuurlijk weer naar boven... Heel vermoeiend maar echt de moeite waard! Tijdens de wandeling kwamen we een aantal dieren tegen. De belangrijkste was een aap, van heel dichtbij hebben we deze in het wild gezien, wat een ervaring. De irene en de leo-vallen zijn natuurlijke bronnen dus heerlijk fris en zuiver water. Dit geeft natuurlijk mooie plaatjes!













Toen we terug kwamen van de tocht hadden we nog de lunch, en toen keerde we terug naar Paramaribo. Helemaal bek af maar wel heel voldaan. En ooh ja een detail het uitzicht was ook prachtig!!!!



Voor degene die nog meer willen zien hier is een link naar een YouTube filmpje van heel ons weekend : https://www.youtube.com/watch?v=eW7jgV5436s

Verder is de voorbije weken de stage is volle snelheid begonnen. Bij stichting buurtontwikkeling is het op dit moment redelijk druk want de kinderen zitten in hun testenweek. De maaltafels zijn bij vele leerlingen ook een probleem dus hier hebben we nog genoeg werk.

Bij het kapsalon in de thermen is het heel rustig, dit is wel jammer want ik had gehoopt hier veel ervaring op te doen. Maar ik leer hier zeker wel veel bij. De mensen daar zijn ook zeer warm en lief. Vrijdag word tijdens mijn stagedag mijn haar gekleurd, eindelijk :D. Ze wouden dit hier doen omdat hier in Suriname weinig mensen blond zijn, dit is voor hun dus ook een hele ervaring.

Op de openbare nijverheidsschool gaat alles heel goed. De eerste lessen waren wel stressen maar wel heel leuk en goed verlopen. Alle klassen zijn heel leuk, enkel de klas van maandag het eerste en het tweede uur is echt een uitdaging. Deze klas heeft het mij deze maandag ook heel moeilijk gemaakt en van deze klas zijn er die dag ook twee leerlingen geschorst. Echt lesgeven in deze klas zal niet echt aan de orde zijn... Mijn mentoren op de school zijn heel lief, vooral mijn mentor van Nederlands is echt een zeer lieve mevrouw waar ik een hele goede band mee heb. Met haar ga ik op het einde van mijn stage ook op de foto zodat jullie haar ook kunnen zien. Nederlands is voor mij trouwens ook een uitdaging maar wel een hele leuke uitdaging. Voor degene die het niet weten eigenlijk ben ik geen echte leerkracht Nederlands. Mijn vak is PAV en hierin zit wel Nederlands maar dit wordt steeds in kleine projectjes gegeven en niet een hele les lang. Ik krijg voor deze lessen veel hulp van leden van mijn groep en dat is wel zeer leuk. Op deze manier vergroot ik mijn kennis over Nederland ook.

Deze zondag waren we uitgenodigd in een gospel kerk. Iets wat we zeker eens wouden gezien hebben. Ik ben niet zo een kerk mens maar de mensen hier zijn echt zeer gelovig. De mis hier duurt dus ook drie uur. Maar wat een ervaring en sfeer niet normaal. Echt niet met woorden te beschrijven. Daarom kunnen jullie via volgende link delen van de viering zien.
https://www.youtube.com/watch?v=5nwCs750zqc

Zo mijn blog bericht zit er bijna op. Ik wil jullie nog even meegeven dat donderdag hier een feestdag is dan is het Onafhankelijkheidsdag dus dit belooft ook een hele ervaring te worden.

Veel warme groetjes uit Suriname
xxxxEline